Leem is een bouwmateriaal dat bestaat uit 3 hoofdbestanddelen namelijk zand, leem en water. Verder worden er nog enkele toeslagstoffen toegevoegd al naar gelang het verwachte eindresultaat of individuele wensen van de klant. Als toeslagstoffen worden onder andere stro, hennephout, papiercellulose, wei- of weipoeder en zaagsel gebruikt.
Oorsprong van leem
Leem is een materieel dat vele eeuwen geleden zijn oorsprong al vond. Toen werd het al gebruikt door de mensen om hun huizen mee af te werken. Op een gegeven moment ontdekte de mens het cement en dit materieel verdrong het leem in rap tempo (in grote delen van europa). In Zuid Europa is leem nooit weggeweest en sinds 15 jaar is leem weer bezig aan een opmars in de bouwwereld.
Waarom leem
De keuze voor leem is voor ieder mens verschillend, hieronder staan een aantal doorslaggevende redenen waarom men voor leem zou kunnen kiezen:
Vochtregulerende werking, leem is in staat om vocht op te nemen en af te staan zodat de luchtvochtigheid in een huis op een constant peil blijft.
Thermische isolatie, een warmtewand in combinatie met leem zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en afgifte over de hele muur, in de winter kan men dan warm water door de leidingen in de muur laten stromen voor een aangename temperatuur en in de zomer koel water voor opname van de warme lucht in de woonkamer.
Met leem kun je alle vormen maken die je maar wenst van vlak en strak naar rond en ruw.
Leem kan op bijna alle ondergronden worden toegepast onder andere op baksteen, gipsplaten, kalkzandsteen, fermacel, pavatex, steengaas en riet.
In een huis met leem waar wordt gerookt zal men minder last hebben van de rooklucht omdat leem in staat is om deze geuren op te nemen.
En wat zeker heel belangrijk is, is dat leem een 100% natuurvriendelijk materiaal is zonder chemische toeslagstoffen.
Afwerking van leem
Leem kan men op diverse manieren afwerken, een aantal hiervan staan hieronder beschreven:
Leem in de originele kleur laten en opschuren of glad afpleisteren zodat je het stro, korrels en de leem nog goed ziet.
Leem afwerken met een finishlaag, dit is een laag van 2 a 3 millimeter wat over de leemlaag wordt gezet, en wat bestaat uit leem, natuurlijke kleurpigmenten en marmerkorrels. Deze finish kan men in een heel scala van kleuren krijgen.